لماذا بلوغ اسؤع للذكر والانثى في المتاطق الحارة رجاء مع مراجع علمية لل

icon 8 مايو 2011
لماذا هناك بلوغ اسؤع للذكر والانثى في المتاطق الحارة . رجاء مع مراجع علمية للمعلومات

إجابات الأطباء على السؤال

طاقم الطبي
الاعتماد في البلوغ الطبيعي هو على الجينات وعلى التكيف مع العوامل البيئية فحتى عند الهجرة من الاماكن الحارة الى الاماكن الباردة العامل الاساسي هو الجينات ففي دراسة امريكية على سن البلوغ تم وجود فروقات مع العروق حيث ان العرق الاسود يصل للبلوغ بعمر اصغر وان العامل الجيني هو العامل الاهم في تحديد سن البلوغ Dahl RE. Adolescent brain development: a period of vulnerabilities and opportunities. Keynote address. Ann N Y Acad Sci 2004; 1021:1. Giedd JN. Structural magnetic resonance imaging of the adolescent brain. Ann N Y Acad Sci 2004; 1021:77. Marshall WA, Tanner JM. Variations in pattern of pubertal changes in girls. Arch Dis Child 1969; 44:291. Marshall WA, Tanner JM. Variations in the pattern of pubertal changes in boys. Arch Dis Child 1970; 45:13. Kaplowitz PB, Oberfield SE. Reexamination of the age limit for defining when puberty is precocious in girls in the United States: implications for evaluation and treatment. Drug and Therapeutics and Executive Committees of the Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society. Pediatrics 1999; 104:936. Biro FM, McMahon RP, Striegel-Moore R, et al. Impact of timing of pubertal maturation on growth in black and white female adolescents: The National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study. J Pediatr 2001; 138:636. Garn SM, LaVelle M, Rosenberg KR, Hawthorne VM. Maturational timing as a factor in female fatness and obesity. Am J Clin Nutr 1986; 43:879. Abbassi V. Growth and normal puberty. Pediatrics 1998; 102:507. Bass S, Delmas PD, Pearce G, et al. The differing tempo of growth in bone size, mass, and density in girls is region-specific. J Clin Invest 1999; 104:795. Biro FM, Huang B, Crawford PB, et al. Pubertal correlates in black and white girls. J Pediatr 2006; 148:234. Berkey CS, Dockery DW, Wang X, et al. Longitudinal height velocity standards for U.S. adolescents. Stat Med 1993; 12:403.